Nieuws
-
Gesprek over het levenseinde en uw behandelwensen
Graag brengen we bij u het gesprek over behandelwensen en wensen rondom het levenseinde onder uw aandacht.
Hoe het leven eindigt is niet te voorspellen. Hoe we ziek worden en hoe we sterven hebben we niet in de hand. Praten over de dood en het sterven kan moeilijk zijn, maar door op tijd met elkaar in gesprek te gaan is er nog genoeg tijd, rust en energie om na te denken en door te praten over uw wensen en behoeftes.
Daarom zal onze praktijkondersteuner Geeske van der Molen met patiënten ouder dan 75 jaar het gesprek aangaan over wel of niet reanimeren. Ook is er de mogelijkheid om met de huisarts een uitgebreider gesprek te voeren over uw behandelwensen in de laatste levensfase.
Natuurlijk kunt u ook een gesprek over behandelwensen en wensen rondom het levenseinde aanvragen als u jonger bent dan 75 jaar.
Klik hier voor aanvullende informatie ter voorbereiding op het gesprek over beslissingen rondom levenseinde en uw behandelwensen
-
Herhaalprik tegen corona in het najaar voor iedereen van 12 jaar of ouder
De minister van VWS heeft na advies van het OMT-V besloten dat iedereen van 12 jaar of ouder die de basisserie tegen corona heeft gehad, in het najaar een herhaalprik kan krijgen. Deze vaccinatieronde start in september. Eerst worden mensen met een verhoogd risico op ziekenhuisopname en overlijden, die vaak ook jaarlijks de griepprik krijgen, én zorgmedewerkers uitgenodigd. Daarna kunnen anderen, als zij dat willen, een herhaalprik krijgen. Met deze 9 vragen leggen we uit wat deze vaccinatieronde dit najaar inhoudt.
Vragen over de vaccinatiecampagne kunt u stellen via de landelijk daarvoor ingerichte telefoonlijn en chat met gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen.
Contactgegevens: 0800-7707707 of vragenovercorona.nlGGD Fryslân heeft ook een advieslijn en een website beschikbaar voor vragen over vaccinaties.
Dit telefoonnummer is: 088-229 9333 -
Meer kwetsbare mensen mogen de griepprik halen
De griepprik is gratis voor mensen van 60 jaar en ouder. Ook mensen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door het griepvirus mogen de griepprik gratis halen.
Op basis van de meest recente onderzoeken adviseert de gezondheidsraad die laatste groep uit te breiden. Het is namelijk gebleken dat er meer groepen zijn met een verhoogd risico om ernstig ziek te worden van de griep.
- Patiënten met neurologische en neuromusculaire aandoeningen (NNMD)
- Mensen met een spierziekte, of een andere ziekte(n) aan het zenuwstelsel zoals Parkinson of ALS.
- Mensen met een doorgemaakt hersenbloeding of infarct.
- Mensen met epilepsie
- Kinderen met psychomotore aandoeningen
- Patiënten die COVID-19 hebben doorgemaakt en longschade hebben
- Mensen met morbide obesitas (BMI Body Mass Index > 40)
- Mensen met dementie
- Mensen met cochleaire implantaten
- Zwangere vrouwen vanaf 22 weken zwangerschap
- Mensen met een verstandelijke beperking die niet ineen instelling wonen. Dit is op advies van de verantwoordelijke (huis)arts
Behoort u tot één van de bovenstaande groepen? Dan krijgt u vanaf 2022 van ons jaarlijks een oproep.
- Patiënten met neurologische en neuromusculaire aandoeningen (NNMD)
-
Lockdown: u kunt nog wel naar de huisarts!
Sinds 15 december geldt in Nederland een strenge ‘lockdown’ in verband met verspreiding van het Corona virus. Voor de huisartspraktijk geldt dat de werkwijze niet anders is dan de afgelopen maanden. U kunt dus wel terecht!
We vragen u:
- Altijd eerst te bellen voor u naar de prakijk komt
- Blijf thuis bij klachten die bij Corona/COVID-19 kunnen passen: verkoudheid, hoesten, opeens minder goed ruiken of proeven, temperatuur boven 37,5 graden of snel/moeilijk ademen. Als u denkt dat u met deze klachten toch naar de huisarts moet: bel met de assistente. Zij kijkt samen met u of en wanneer we u het beste kunnen inplannen
- Draag een mondkapje als u de pratijk bezoekt en houd 1,5 meter afstand van anderen
- Kom zo veel mogelijk alleen naar de prakijk
Waar mogelijk proberen we vragen telefonisch te beantwoorden. Soms zal ze assistente u vragen een foto te sturen, dit gaat heel makkelijk via MijnGezondheid.net. Lees meer
-
Regel uw zorg wanneer het u uitkomt met MijnGezondheid.net
Vanaf 1 januari kunt u gebruik maken van MijnGezondheid.net. Via dit online portaal kunt u 7 dagen per week, 24 uur per dag eenvoudig en snel allerlei zaken regelen met uw huisarts, praktijkondersteuner of assistente.
MijnGezondheid.net biedt de volgende mogelijkheden:
- Online een vraag stellen aan uw huisarts
- Inzicht in uw medische dossier
- Inzicht in uw onderzoek uitslagen
- Een afspraak inplannen bij uw huisartsenpraktijk (volgt in 2021)
- Een medisch dagboek bijhouden
- Herhaalmedicatie bestellen
Om gebruik te kunnen maken van MijnGezondheid.net kunt u zich aanmelden via het MGN aanmeldformulier. U mag het ook mondeling of telefonisch doorgeven aan één van de medewerkers van de praktijk. Zodra wij uw aanmelding ontvangen hebben zetten wij uw dossier open en kunt u op MijnGezondheid.net inloggen met uw DigiD (met SMS-verificatie of DigiD-app).
-
Afscheid dokter Folkertsma
Helaas geen groot afscheid voor dokter Folkertsma op 31 december. Wel een glaasje champagne op het dak van de praktijk en een mooi artikel in De Zakenman.
-
Start huisartsenpraktijk Wijbenga en Wiegersma
Per 1 januari 2021 hebben wij, Tjitske Wijbenga en Marian Wiegersma, de praktijk van dokter Folkertsma overgenomen. Misschien heeft u ons al eens ontmoet, Tjitske werkt al sinds januari 2018 in de praktijk en Marian is in maart 2020 in Sint Nicolaasga komen werken.
Samen met het team staan wij voor goede zorg, een persoonlijke benadering met oog voor omgeving en familie. Wij streven in alle contacten naar een open, eerlijke en duidelijke communicatie. We vinden het belangrijk een vertrouwensrelatie op te bouwen met onze patiënten. Daarom werken we met twee vaste huisartsen en een klein team van assistenten en praktijkondersteuners.
We zijn erg gemotiveerd de zorg in Sint Nyk op de voor u vertrouwde manier voort te zetten en zien u graag op de praktijk.